2015. december 9., szerda

Esküvői szokások - India

Az indiai esküvő igazán látványos esemény, mely egy több napon át tartó ünnepségsorozat.
Az esküvő időpontját asztrológiai számításokat végezve határozzák meg, hiszen így derül ki, hogy melyik a legszerencsésebb nap az ifjú pár egybekelésére.

Az esketési ceremónia előtt már több nappal megkezdődnek az ünnepségek, ezekre még inkább a szűk család hivatalos, de az utolsó napokban már igazi nagy közösségi eseménnyé bővül az ünneplők köre. Az esküvői ceremónia első részében a leányt búcsúztatják el barátnői, nő rokonai. Ezen a napon együtt énekelnek, táncolnak.
Az esküvő fontos része a sárga szín használata, mely a hűséget jelképezi, így ekkor sárga porral festik meg arcukat, homlokukat.

(fotó: bellapicture.com)

A következő napon az este ismét a nőké, hiszen ekkor történik az egyik leglátványosabb része az esküvőnek. A menyasszonyt henna festéssel díszítik fel. Elsősorban a kézfejen és karon dekorálják őt, de vannak olyan testtájak, melyet csak a nászéjszakán fog az ifjú férj felfedni és megcsodálni.

(fotó: mackburry.com)

Következő napon az esti órákban tartják az esketési ceremóniát, ahol több rituális szertartást is elvégeznek. A vőlegény fehér ruhában, míg a menyasszony piros száriban áll az oltár elé. Mindkettőjük gazdagon felékszerezve vesz részt az esküvőn, mely a gazdagságot jelenti, illetve sokat kapnak nászajándékba is.

A szertartás során a fotózás is nagyon fontos momentum, akár órákig is eltarthat. Az ifjú pár számára megerőltető lehet.

Az esküvő alatt a férj piros pontot fest a menyasszony homlokára, valamint egy piros csíkot fest a haj tövébe. A férj gyűrűt és karkötőt ad a menyasszonyra, és ezzel ő asszonnyá válik. A pár a nyakában lévő virágfüzért kicseréli, közben a násznép imákat mormol.

(fotó: tourmyindia.com)

Ezt követi a két család ajándékcseréje, valamint a menyasszony édesapja átadja a lányt a vőlegénynek.

A ceremónia legfontosabb része, mikor a férj hátulról átkarolja a feleségét és a szent tüzet a lány vezetésével hétszer megkerülik. Hét fogadalmat tesznek mindketten, így biztosítják a család eljövendő boldogságát. A pár ekkor a násznép előtt férj és feleséggé válik.

(fotó: thesimplifiers.com)

Az esküvő végén hatalmas lakomát csapnak, mely az ifjú pár számára már nagyon várt esemény, hiszen ők egészen addig egész nap nem ehetnek semmit. Az ételek mellett tánc és zene várja a meghívottakat.


Elérhetőségeim: 
Bánhegyi Zsófi 
Esküvő- és Rendezvényszervező
Mobil: +3630-456-1895