2015. február 17., kedd

Esküvői torta és apró sütemények

Az esküvői sütemények közé tartozik minden sós és édes esküvői aprósütemény, és persze a menyasszonyi torta is!
Az esküvő helyszíne szabályozza, hogy mit lehet bevinni a lagzira, de az apró-sütiket és a tortát szint mindenhol beengedik.
Fontos, hogy elegendő mennyiséggel készüljetek, hogy mindig legyen valami harapnivaló a vendégeknek és ne fogyjon el már pár órával kezdés után.
A sós aprósüteményeknél, pogácsáknál általában azt ajánlják a cukrászok, hogy 5-8 vendégenként számoljatok kb. 1 kiló pogácsával, ha biztosra akartok menni, ehhez jönnek még pluszba az édes aprósütemények. 


A sokféle édes aprósüteményből is biztosan találtok olyat, amit mindenki szeret. Általában a teasüteményeket, zserbókat stb. szokták felszolgálni; a modernebb, mázas sütik mellett a háziasabb ízek, pl. apróra szeletelt rétesek is kedveltek.
Az esküvői vacsorák és az egész lagzi egyik fénypontja az esküvői torta és annak felvágása. Erre az alkalomra mindig egy különleges torta készül, amivel vendégeitek nem találkozhatnak bármilyen cukrászdában. Ezeknek a tortáknak nemcsak az íze, hanem a formája is mindig rendkívüli.
A torta díszítése mindig különleges. A máz színe harmonizálhat az esküvő dekorációjával, de akár a menyasszony ruhájának díszítése is visszaköszönhet benne, egyre népszerűbb ugyanis a különböző csipkékkel díszített torta.
Ha nem akartok mellényúlni, a fehér vagy a pasztell különböző árnyalatai mindig elegánsak és látványosak.
A mázon kívül egyéb különleges díszek is rákerülhetnek. Régebben a torta tetején a párról mintázott apró műanyag vagy marcipán-figurák álltak, ma már inkább virágdíszítéssel találkozhattok.
Gyakran a díszítés itt is utal a menyasszony ruhájára és különböző gyöngyöket, szalagokat helyeznek rá. Ezek a díszek néhány esetben ehetőek (pl. a gyöngyök cukorból is készülhetnek). A virágdíszítés is készülhet marcipánból, bár ma már sokkal divatosabb és szebb az égetett cukor virág, de néha élő virágokat is ráhelyeznek, ebben az esetben viszont győződjetek meg róla, hogy a virágokat nem kezelték különböző anyagokkal, vegyszerekkel.
Ha tudod, hogy van a vendégek között pl. cukorbeteg, liszt érzékeny stb., akkor kérhetsz számukra külön mini-tortát is, ez az apró figyelmesség biztosan segít abban, hogy minden vendéged jól érezze magát a lagzin.
Az esküvői torta általában több emeletes, de egyre népszerűbb trend, hogy nem egy nagyobb, hanem több kisebb mini-torta készül, hogy mindenki megtalálja a kedvenc ízét a kínálatból.
A torta minden apró részletét ti választjátok ki: a tölteléket, a mázt, a díszítést; nagysága, a szeletek száma pedig a vendégeitek számától függ.
A hagyományt követve sokan elteszik a torta legfelső emeletét, a szokás szerint ezt a pár lefagyasztja, majd az első házassági évfordulóján elfogyasztja. Ha ti is készültök erre, akkor külön készítsétek fel a pincéreket, hogy ezt tegyék félre és ne szolgálják fel a vendégeknek. 
Az esküvőn felszolgált sütemények, édességek mellett egyre népszerűbbek a csoki szökőkutak is, amikor a terem egyik sarkában felállított szökőkútból folyamatosan ehetnek a vendégek. Kiválaszthatjátok, hogy milyen csokit szeretnétek (fehér, tej, étcsoki), de a felhasználható gyümölcsök választéka is igen széles.

A sütemények és a torta kiválasztása után ne feledkezzetek meg a kóstolásról, de ez már megtörténhet jóval előbb is, amikor még nem tudtok dönteni. A cukrászok több előkóstolást is tartanak igény esetén, erről semmiképpen se mondjatok le, hogy ne érjen titeket meglepetés az esküvő napján! 

Elérhetőségeim: 
Bánhegyi Zsófi 
Esküvő- és Rendezvényszervező
Mobil: +3630-456-1895