2014. december 9., kedd

Hogyan válasszunk esküvő-időpontot?

Az időpont kiválasztása az első és az egyik leglényegesebb feladat a lagzi megszervezése előtt. Bár fontos rugalmasnak maradnunk vele, hiszen a helyszín a legfontosabb, és ha a kiválasztott időpontban már foglalt a megálmodott helyszín, kell némi rugalmasság a dátumot illetően.
Pontos időpont nélkül nem tudtok szolgáltatókat foglalni, így amíg nincs meg a helyszín és időpont, nem tudtok előre lépni a szervezésben.  

Az esküvők legnépszerűbb időszaka a nyári hónapok, kb. áprilistól szeptemberig. A legtöbb pár ezt az időpontot választja, hiszen ilyenkor van a legnagyobb esély arra, hogy jó idő lesz. Viszont mivel ezt a legtöbben így gondolják, meg kell küzdeniük a többi párral is a helyszínekért, ceremóniamesterekért, zenekarért, fotósokért ...
Ha nem kezditek el időben szervezni a lagzit, valószínűleg valamiben meg kell alkudnotok és más szolgáltatót hívni, mert előfordulhat, hogy azon a napon már lefoglalta valaki más.

Ha van olyan helyszín, zenekar, ceremóniamester, fotós, akihez ragaszkodunk, akkor először azt kell felmérni, hogy mikor elérhető és ehhez alkalmazkodni, ez lehet a kiindulópont a későbbi dátumválasztáshoz.

Legtöbben azonban először választanak időpontot, majd ehhez keresnek helyszínt és szolgáltatókat.  Ma már egyre többen döntenek úgy, hogy nem a főszezonban, a többi párral harcolva tartják a lagzijukat.
Minden évszaknak vannak előnyei, a kevésbé népszerű ősztől tavaszig tartó időszakban nagyobb esélyetek van rá, hogy a kiválasztott helyszín vagy szolgáltató elérhető lesz. Emellett nagyon gyakran a szolgáltatók is olcsóbban vállalnak esküvőket szezonon kívül.

Sokan köztes megoldásként a tavaszi időpontot választják, hiszen napközben általában szép az idő. Viszont figyelnetek kell arra, hogy az esték még hidegek, ezt mindenképpen számításba kell venni a helyszínválasztáskor. Emellett az időjárást sem tudjátok előre kiszámolni: tavasszal gyakoriak az esők, néha havazhat is!

Nyáron valószínűleg jó idő lesz, ezért sokan terveznek szabadtéri ceremóniát, lagzit. Azonban ilyenkor sem árt egy B-tervről gondoskodni, hogy legyen hova behúzódnotok egy nyári zápor esetén.

Nemcsak az időszak, hanem az esküvő napjának kiválasztása is változó ma már. Hagyományosan a szombat a lagzik napja, de ma már egyre gyakoribbak a pénteki vagy hétköznapi esküvők.
Ilyenkor általában olcsóbban tudtok helyszínt, szolgáltatókat foglalni. Azonban számolnotok kell azzal, hogy vendégeitek egy része lehet nem tud elszabadulni a munkából, nem tud szabadnapot kivenni és ki kell hagynia az esküvőtöket. Ezen felül gondolni kell a nagyobb forgalomra, nehezebb közlekedésre, esetleges parkolási díjakra.


Tehát csak rajtatok múlik, hogy szolgáltatókhoz kerestek időpontot vagy egy időponthoz ragaszkodtok és ahhoz kerestek szolgáltatókat. Ha időben elkezditek szervezni az esküvőt, akkor a legvalószínűbb, hogy nem kell megalkudnotok és semmiről sem kell lemondanotok. 



Elérhetőségeim: 
Bánhegyi Zsófi 
Esküvő- és Rendezvényszervező
Mobil: +3630-456-1895

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése