2015. július 11., szombat

Az utolsó „szabad” este 1. – A lánybúcsú

Az első és legfontosabb szabály, amit a lánybúcsú megszervezésével kapcsolatban szeretnénk nektek adni, hogy semmiképpen se kövessétek el azt a hibát, hogy a lánybúcsú időpontja túl közel essen a lakodalom időpontjához. Legjobb, ha legalább két hetet hagytok a két esemény között, mert a menyasszonynak sok dolga van az esküvő előtti szervezéssel, így mindkettő eseményen felszabadultabban tud részt venni és van ideje kipihenni magát.

A lánybúcsúra közeli barátokat és rokonokat hívjatok, 10-20 ember az ideális létszám, ennél nagyobb tömeget nehéz átlátni és koordinálni a helyszínek között. Az esemény helyszínét, időpontját megszervezhetitek facebook event-ben, így a résztvevők folyamatosan tudnak szervezkedni, megbeszélni a tennivalókat. De egy vicces vagy elegáns papír alapú nyomtatott meghívó is különlegessé tudja tenni az eseményt.

A lánybúcsút vagy a menyasszony testvére vagy egy közeli barátja, rokona szervezi; az ara számára meglepetés a program. Mindig vegyétek figyelembe azt, hogy a menyasszony minek örülne, visszafogottabb vagy inkább bulizósabb, így az este programját ez alapján szervezzétek meg. Ha az ara nem szereti a hangos bulikat, akkor is sok lehetőségetek van, hogy feledhetetlenné tegyétek számára az estét. Elvihetitek egy hangulatos étterembe vagy borkóstolásra, de ha nagyobb útra is hajlandóak vagytok, akkor egy wellness-hotelbe is mehettek, így legalább a menyasszony is ki tudja pihenni magát és el tud lazulni az esküvői teendők előtt. Egy jakuzzival, szaunával, masszázzsal töltött nap vagy hétvége után ő is újult erővel tudja majd belevetni magát a lagzi szervezésébe.

A legtöbben viszont bulizást terveznek erre a napra. Az este általában valamelyik résztvevő lakásában kezdődik, mert a lánybúcsú programjához általában hozzátartoznak a vidám, vicces játékok és feladatok is, ehhez pedig legtöbbször különböző kellékekre, eszközökre is szükség van. De az este indulhat egy étteremben vagy egy bárban is, ami leginkább közel áll a menyasszony személyiségéhez, ízléséhez.

A társaság összetartozását sokszor valamilyen egyen-öltözettel, egyen-pólóval is kifejezik a résztvevők; ez lehet valamilyen vicces feliratú felső vagy ugyanolyan színű ruha a lányokon, a menyasszonyon fátyollal vagy diadémmal.

Az este legtöbbször az ara fogadalomtételével indul, ami egy előre megírt vicces szöveg és vonatkozhat csupán a lánybúcsú estéjére, de akár a későbbi házaséletére is.

A lánybúcsú állomásai és programjai nagyon változatosak: rengeteg játék, vicces feladat szervezhető, de arra mindig figyeljetek, hogy ezek a feladatok a menyasszony számára viccesek legyenek és ne kínosak, ne hozzátok őt olyan helyzetbe az este folyamán, amiben nem érzi jól magát és nem szívesen csinálja. Emellett a lánybúcsús játékok gyakran az alkoholivásról szólnak, ezért mindig legyen egy-két ember a társaságban, aki figyel a menyasszonyra, ha esetleg túl sokat ivott.

Már nagyon sok lehetőség van, ha egy feledhetetlen lánybúcsút szeretnétek szervezni: az egész estét felfűzhetitek egy tematikára, vagy választhattok olyan helyszíneket, amik a menyasszony életében vagy a pár közös történetében fontos szerepet játszottak. Az este helyszínére érkezhettek akár limuzinnal is, erre már nagyon sok autókölcsönző áll rendelkezésetekre. Már több cég is alakult arra, hogy segítsen megszervezni a lánybúcsúkat, különböző csomagokat (a visszafogottól az extrémig) is rendelhettek, ők koordinálják és megszervezik az eseményeket, így nektek csak a szórakozásra kell koncentrálnotok.

Azonban igazán személyessé és emlékezetessé az fogja tenni az estét, ha ti szervezitek meg, közösen találjátok ki a játékokat és a programokat. Hiszen a menyasszonyt ti ismeritek, ti tudjátok, hogy melyik programnak örülne igazán. Akkor tudjátok igazán emlékezetessé tenni számára ezt az estét, ha személyre szabott feladatokkal és helyszínekkel készültök a lánybúcsú estéjére, amik majd az ő házasság előtti, „szabad” életére és a veletek kapcsolatos közös élményekre emlékeztetik.


Elérhetőségeim: 
Bánhegyi Zsófi 
Esküvő- és Rendezvényszervező
Mobil: +3630-456-1895