2015. június 27., szombat

Miért hasznos a vőfély az esküvőn?

Vőfélyt fogadni egy esküvőre több évszázados magyar hagyomány, a násznép szórakoztatását már őseink is fontosnak tartották. Eredetileg a vőlegény valamelyik nőtlen rokona látta el ezt a szerepet, de ma már ez is egy külön hivatás, amit nagy gyakorlattal rendelkező profi vőfélyek látnak el. Most már nem fontos, hogy a vőfély nőtlen legyen, sőt az sem, hogy egyáltalán férfi legyen: ma már nők is betölthetik ezt a feladatot: ezeket a női vőfélyeket nőfélynek hívják.

A vőfélyek hagyományos kellékei a bokrétás kalap és a szalagos vőfélybot. A vőfélyek versei is hozzátartoznak eszköztárukhoz, bár az évek során ezek kisebb-nagyobb változásokon átmentek. Ma már a vőfélyek általában nem ragaszkodnak ezekhez a berögzült versikékhez, gyakran próbálják modernizálni vagy a párhoz és az eseményhez, helyszínhez aktualizálni. Ezeket a rigmusokat igény szerint előre egyeztethetitek a vőféllyel, hogy mi hangozhat el az esküvőtökön, és hogy mi az, amit inkább kihagyjon vagy átírjon, mert nem illik a személyiségetekhez.

A vőfély azonban nemcsak szórakoztat és verseket mond, hanem az esküvő menetrendjének betartásáért, zavartalan lebonyolításáért és a vendégek informálásáért, programpontok és helyszínek közötti irányításáért is felel. Egyfajta házigazdaként van jelen az esküvőn, aki kézben tartja az eseményeket, egyeztet a különböző szolgáltatókkal (fotóssal, szakáccsal) és megoldja a felmerülő problémákat is. Munkája gyakran már a lakodalom előtt elkezdődik, hiszen az esküvőszervezésben, a szolgáltatók felkutatásában, a velük való egyeztetésben is gyakran fontos szerepet látnak el.

A vőfély feladatai már a lakodalom előtt elkezdődnek. Vele indul el a vőlegény, majd együtt mennek a lányos házhoz kikérni a menyasszonyt. A templomi és a polgári ceremónia helyszínein is irányítja a násznépet, bár a szertartások alatt nem neki van a legfontosabb szerepe, ilyenkor inkább csak a háttérben húzódik meg egy időre, hiszen a hangsúly az anyakönyvvezetőn és a templomi szertartást lebonyolító papon, lelkészen van. A szertartások után viszont ismét kezébe veszi az irányítást: navigálja a násznépet a fotózáson, a fogások között verset mond, felvezeti a pohárköszöntőket, levezényli a menyecsketáncot, megszervezi a nászajándékok átvételét, a gyertyafénykeringőt és a tortavágást. A lakodalom alatt folyamatosan gondoskodik a vendégek szórakoztatásáról, erre nagyon sok játékot, szórakoztató programot ismer, amiről előre egyeztethettek vele, hogy végül ti melyiket szeretnétek a nagy napon. A lakodalom utolsó pillanatáig ott van, néha közösen indulnak el a párral és a maradék násznéppel hazakísérni az ifjú párt.

Mint minden szolgáltatónál, a vőfélyeknél is ajánljuk a személyes találkozót az esküvő előtt, hiszen nagyon fontos a szimpátia, ami alapján eldönthetitek, hogy ki az, akivel a Nagy Napot le akarjátok bonyolítani. A találkozókon egyeztethettek vele, hogy milyen versikék hangozzanak el, milyen játékok legyenek a lagziban. Például a régi vőfélyversek gyakran pajzánok, ha nem szeretnétek ilyet az esküvőn, akkor megkérhetitek, hogy ezeket átírja vagy hagyja ki. Ha megbíztok benne és a profizmusában, természetesen adhattok neki szabad kezet mindenben, hogy belátása szerint szórakoztassa a násznépet.

A vőfélyek mind a mai napig népszerűek a hagyománykövető lagzikban, nagy segítségek a vendégek szórakoztatásában, irányításában és  a hangulatfokozásban is. Azonban a modernebb, elegáns esküvőkön ma már ritkán alkalmazzák a hagyományos vőfélyeket, ilyenkor inkább ceremóniamesterekkel találkozhattok. Ők egy elegánsabb, modernebb stílust képviselnek, bár feladataik között ugyanúgy megtalálható a vendégek szórakoztatása, a különböző játékok és az esküvői forgatókönyv betartása, betartatása, de ezt már a régi versikék és népi viselet nélkül, öltönyben teszik.

Elérhetőségeim: 
Bánhegyi Zsófi 
Esküvő- és Rendezvényszervező
Mobil: +3630-456-1895