2013. november 12., kedd

A menyecskeruha

A hagyomány szerint a menyasszony éjféltől „új asszonynak” számít, ekkor öltözik át a menyecskeruhájába, hiszen ekkor már nem menyasszony, hanem feleség. 

Régebben ezek a ruhák jellemzően piros vagy bordó színűek voltak, de ma már nincsenek ilyen megkötések, bármilyen színt lehet választani, a fehér kivételével. Eredetileg a menyecskeruhák népies, gyakran zsinóros díszítésű térdig vagy bokáig érő ruhák voltak, de ma már egyre kevesebben követik ezt a hagyományt is. Sokan választanak elegáns, abroncsos darabot, ami csak színben tér el a menyasszonyi ruhájuktól. Az abroncs nélküli hosszú estélyi fazonok is nagyon népszerűek. Sok menyasszony ma már a praktikusságot is figyelembe veszi: egy kényelmes, mégis elegáns darabot választanak, amit más ünnepi alkalmakkor is felvehetnek, ezek a ruhák általában a koktélruha-fazonok. 

A menyecskeruhát lehet venni és kölcsönözni is, a döntés általában a ruha típusától függ. Az abroncsos változatok és népies stílusú zsinóros darabok általában drágábbak, ezért inkább kölcsönzik, míg a koktélruha fazonokhoz már olcsóbban is hozzá lehet jutni, így ezeket a darabokat gyakran megveszik az arák. 

A ruha kiválasztásánál nem árt a praktikusságra is odafigyelni: a menyecske-táncot ebben a ruhában táncolja végig a menyasszony, tehát célszerű egy térdig érő kényelmes darabot választani, amiben könnyebben mozoghat. 

A kiegészítőket ilyenkor sem árt a ruhához kiválasztani, fontos, hogy színben és stílusban is harmonizáljanak a darabok. 

Éjféltől a vőlegény is „új-embernek” számít, ez az ő öltözetében is megjelenik. Fontos, hogy mint a menyasszonyi ruhánál, itt is vegyék figyelembe az ara ruhájának stílusát, színét és a vőlegény ruháját ehhez alkalmazkodva kell kiválasztani. Általában a nyakkendő vagy az ing színében köszön vissza a menyecskeruha színe, de egy népiesebb újasszony-ruhához ma már sok vőlegény választ zsinóros díszítésű bocskait. 
Fontos, hogy a vőlegények az ing vagy nyakkendő kiválasztásánál hasonlítsák össze ruhájukat a menyecskeruha színével, mert egy színnek, főleg a pirosnak, nagyon sok árnyalata lehet és nagyon furcsa lesz az összhatás, ha nem a megfelelőt választjuk ki. 


Elérhetőségeim: 
Bánhegyi Zsófi 
Esküvő- és Rendezvényszervező
Mobil: +3630-456-1895

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése