2014. október 16., csütörtök

Hogyan őrizd meg évtizedekre az esküvői csokrodat?

A gyönyörű menyasszonyi csokrok mindig igazi ékszerei a menyasszonynak, és ma már nagyon sok lehetőséged van arra, ha nemcsak néhány napig szeretnél gyönyörködni benne, hanem még az unokáidnak is szeretnéd megmutatni. 

A csokor tartósításának nagyon sok módja van: te is megoldhatod, de ha biztos akarsz lenni a végeredményben, akkor inkább kérd egy szakértő segítségét.

A tartósítás módját meghatározza, hogy a csokor milyen virágokból áll, és azok mennyire konzerválhatóak. A virágkötők tudnak ebben segíteni, hogy olyan virágokat válassz, amelyek sérülés nélkül tartósíthatóak. 

Ha tökéletes eredményt szeretnél, akkor az esküvő utáni 1-3 nappal már el kell kezdened a virág tartósítását.
Ha szeretnéd megőrizni az eredeti színeket, formákat, akkor általában az élő virágot leginkább utánzó fagyasztva szárítós eljárást ajánljuk. Ezt a módszert szakember végzi, a csokrot szétszedi a virágszálakra, majd külön-külön fagyasztva megszárítja őket, végül újra összeköti az eredeti formára. Ez az eljárás kb. 3 hetet vesz igénybe.
A préselve szárítós eljárás is népszerű, de ilyenkor csak a csokor formája marad meg. Szintén külön-külön szárítják meg a szálakat, majd formába rendezik őket, majd egy üvegezett keretbe helyezik. Ez az eljárás kb. 2 hónapot vesz igénybe.

Természetesen ti is tartósíthatjátok a csokrokat; ha elég alaposak vagytok, akkor szép eredményt érhettek el. A csokrot az esküvő alatt mindig tiszta, meleg vízzel kimosott vázába kell tenni. A tartósítás előtt a virágszárak végét le kell vágni. Ezután felakasztva száríthatjátok, kb. 2 hét száraz helyen tartó szárítás után pedig már kész is. Természetesen préselve szárítva is megőrizhetitek, ha nem fontos, hogy a csokor megtartsa az eredeti formáját. Vannak, akik különböző szárítóanyagokkal oldják meg az otthoni szárítást, erre alkalmas lehet a borax, a só vagy a szilikagél. Ennek során a virágokat teljesen beszórják a szárítóanyagokkal, ami így kivonja belőlük a nedvességet. Ha biztosan tudod, hogy a bokrétát szeretnéd megőrizni és tartósítani, akkor már a virágkötőtől kérj tanácsot, hogy erre milyen virágokat ajánl. Később is tartsátok olyan helyen, ahol nincs útban, mert a szárított virágok nagyon törékenyek.
Ha nem akarsz az esküvő utáni bokrétaszárítással időt tölteni, akkor már van lehetőség arra is, hogy a csokor eredetileg is tartósított virágokból készüljön. Ennek több előnye is van: az elkészült csokor élő virágokból áll, de nincs kitéve az időjárás viszontagságainak; hiszen egy meleg nyári napon a virágok több órát is állnak a napsütésben, ami megviselheti őket. Emellett a tartósított virágokból már a csokor összeállítása előtt kivonják a nedvességet és egy speciális folyadékkal pótolják. Ezzel az eljárással eltűnik a pollen és az illat is a virágokból, így kitűnő választás lehet ez a megoldás az allergiásoknak is.
Ha már az esküvő előtt tudod, hogy csokrodat szeretnéd megőrizni, akkor ne felejtsd el erről már virágok kiválasztása előtt kérni a virágkötő tanácsát, hogy erre milyen virágokat és eljárást ajánl. Így lehetőséged lesz arra, hogy csokrod még évek múlva is szép állapotban legyen és gyermekeidnek, sőt unokáidnak is megmutathatod!


Elérhetőségeim: 
Bánhegyi Zsófi 
Esküvő- és Rendezvényszervező
Mobil: +3630-456-1895